Airplane Alert Binoculars Brightness Caution Check Comment Cross Date Delete Direction Download Info Facebook Location Photo Rotate Search Sketch Star Tag Twitter Undo Video Weather Zoom in Zoom out

Wat heeft u gezien?

Ster of planeet


Sommige planeten, met name Sirius en Venus, kunnen afhankelijk van hun stand tot de aarde opvallend helder zijn. Overigens zijn ze niet altijd wit; de planeet Mars — ook bekend als de rode planeet — is oranje. Flikkert het lichtpuntje of lijkt het van kleur te veranderen, dan is dat het gevolg van lichtbreking in een turbulente atmosfeer.

Met apps als Star Walk 2 (Android, iPhone) of Stellarium (Windows, MacOS) kun je dergelijke waarneming vaak snel identificeren.

Satelliet of ISS ruimtestation


Een heldere stip die in een kaarsrechte lijn door de hemel beweegt is doorgaans een satelliet of het ISS ruimtestation. Qua snelheid doet een satelliet niet onder voor een vliegtuig en is vaak zelfs sneller.

Het licht dat u ziet is de weerkaatsing van zonlicht op de zonnepanelen van de satelliet en vanzelfsprekend geldt: hoe groter de panelen, hoe feller het licht. Dit betekent ook dat een satelliet plotseling kan oplichten of doven wanneer de hoek van de panelen ervoor zorgt dat er meer of minder licht wordt weerkaatst naar de aarde.

Thaise lampion


De Thaise lampion (of wensballon) is een oosterse traditie die sinds 2007 in toenemende mate aan de Nederlandse horizon verscheen. De papieren ballon wordt door een fakkeltje van onderaf gevuld met hete lucht en kunnen bij voldoende wind enkele kilometers afleggen.

Doordat de lampionnen vaak op feesten en ceremonies worden opgelaten is het niet ongebruikelijk om er meerdere tegelijk te zien.

Het fakkeltje geeft de Thaise lampion een flakkerende, oranje kleur en afhankelijk van de wind kunnen de lampionnen een aardige snelheid bereiken.

Lens flare


Wanneer men tegen een felle lichtbron in fotografeert kan er een weerkaatsing van licht optreden tussen de lenzen in het objectief van de camera. Deze weerkaatsing levert dan lichte, vaak ronde vormen op in de foto. De vormen kunnen helder of gekleurd zijn en ook qua grootte en vorm is er veel variatie. In de fotografie noemt men dit verschijnsel lens flares.

Kortom: staat er naast de UFO ook een sterke lichtbron op de foto — zoals de zon — en zag u de UFO pas bij het terugkijken van de foto’s, dan is de UFO bij deze verklaard.

Vliegtuig


Bevindt u zich in de buurt van een luchthaven dan is de kans groot dat u de landingslichten van een vliegtuig zag. Deze krachtige schijnwerpers branden wanneer het toestel lager dan 18.000 voet (5,5 km) vliegt.

Wanneer u zich op de af- of aanvliegroute bevindt kijkt u dus recht tegen een lichtbron in die maar nauwelijks lijkt te bewegen. Er is echter maar een kleine koerswijziging nodig en het lijkt alsof het licht plotseling dooft. De lampen doven ook wanneer het toestel een hoogte van 18.000 voet heeft bereikt.

Bij twijfel kunt u altijd de Flightradar24 app (Android, iOS) raadplegen.

Skybeamer


Skybeamers (sterke schijnwerpers) zijn een populaire vorm van promotionele verlichting om aandacht te trekken voor plaatselijke evenementen of horeca. De lichten van een skybeamer bewegen in een vast patroon of willekeurig door elkaar heen.

Het is een misverstand dat er bij dit verschijnsel altijd lichtbundels vanaf de grond zichtbaar moeten zijn. Dit gebeurt enkel wanneer er veel vocht- of ijsdeeltjes in de lucht aanwezig zijn. Meestal zie je slechts de lichtvlekken tegen het wolkendek, wat soms de indruk wekt dat de lichtbron zich bóven de wolken bevindt.


Niet tevreden met deze verklaring?

We zijn erg benieuwd naar uw verhaal! Vergeet daarbij niet te vermelden waaróm bovenstaande verklaring niet van toepassing is op wat u zag.

Uw waarneming

Voorbeeld: Donkere driehoek met rode lichten

:

Zoom in en kliktik op de kaart waar u zich bevond.

Geef aan waar het object zich bevond ten opzichte van uw positie.

Geen

Geef aan in welke richting het object eventueel bewoog.

Geen

Omschrijf zo gedetailleerd mogelijk wat u zag. Denk hierbij aan kenmerken als grootte, kleur, licht, geluid en hoogte. Hoe bewoog het object? Hoe verdween het object uit zicht? Waren er meer getuigen geboeid door het object?

U kunt maximaal 4 foto's uploaden.

    Markeer uw beste foto met een

    Privacywaarschuwing: Eén of een aantal van uw foto's bevat GPS-coördinaten van de locatie waar de foto is gemaakt. Erg handig voor ons onderzoek, maar wees u ervan bewust dat iedereen deze gegevens kan inzien. Indien gewenst kunt u deze gegevens uit het bestand verwijderen met JPEG Stripper.

    Geen foto's? Geen probleem. U mag ook tekenen wat u ongeveer zag.

    Beschikt u over een video? Na het activeren van uw melding leggen we uit hoe u deze kunt insturen.

    Persoonlijke informatie

    U ontvangt een activeringsmail op dit adres.