Airplane Alert Binoculars Brightness Caution Check Comment Cross Date Delete Direction Download Info Facebook Location Photo Rotate Search Sketch Star Tag Twitter Undo Video Weather Zoom in Zoom out
“Elimineer het onmogelijke en wat overblijft, hoe onwaarschijnlijk ook, moet de waarheid zijn.” Sherlock Holmes

Er zijn uiteenlopende theorieën over waarom UFO-berichtgeving zich veelal beperkt tot nichemedia en tabloids. Daar willen wij u niet mee vermoeien. Feit is dat het Nederlandse nieuws zelden bericht over onverklaarbare waarnemingen in ons luchtruim, terwijl er voldoende gebeurt. Met deze website bieden we Nederland een platform waarop dergelijke waarnemingen gemeld, besproken en verklaard kunnen worden, en waar de pers van input wordt voorzien.

Hoe werkt het?

Getuigen van een UFO melden hier hun waarneming, waarna de redactie en onze bezoekers kunnen meedenken over een mogelijke verklaring. Wij geloven dat de collectieve kennis van ons publiek tot betere inzichten leidt dan dat van een enkele UFO-expert — als er al zoiets bestaat. Door mogelijkheden te elimineren hopen we een klein percentage meldingen over te houden dat daadwerkelijk onverklaarbaar blijkt en ons leven een beetje spannender maakt.

Wie zit hierachter?

UFO Meldpunt Nederland is in januari 2011 gelanceerd als een hobbyproject van Bram Roza en Alex Griffioen. Van jongs af aan gefascineerd door het onderwerp besloten de twee een platform te ontwikkelen om zo meer inzicht te krijgen in de waarnemingen boven eigen land. Inmiddels is het meldpunt goed voor zo'n 70 meldingen per maand en verschijnen de meldingen regelmatig in lokale nieuwsbladen.

Meer weten? We staan u graag te woord op info@ufomeldpunt.nl.

Het UFO-fenomeen

Buitenaards bezoek

UFO Flying Saucers
Stripboekenserie uit 1968

UFO staat voor Unidentified Flying Object, ofwel onbekend vliegend voorwerp. Niets aan deze term impliceert een buitenaardse oorsprong of groene mannetjes. Het betreft alle verschijnselen in het luchtruim waarvan we de eigenschappen niet kunnen rijmen met bekende technologie of weersverschijnselen. 5 tot 10% van de UFO-meldingen door getrainde waarnemers (piloten, astronauten, luchtverkeersleiding, etc.) blijft na formeel onderzoek onverklaard. Het zijn deze uitzonderlijke incidenten waarbij een buitenaardse verklaring de meest waarschijnlijke lijkt.

De geschiedenis van het UFO-fenomeen

Aert de Gelder, De Doop van Christus, 1710
Aert de Gelder, De Doop van Christus, 1710

Waarnemingen van vreemde vliegende voorwerpen dateren al uit het begin van de opgeschreven geschiedenis. In het Oude Testament noemt de profeet Ezechiël (1:16) een glanzend “wiel midden in een ander wiel … afgezet met ogen” dat neerdaalde uit de hemel. Ook spreekt de bijbel meer dan eens over vurige (lichtgevende?) wagens (voertuigen?) aan de hemel.

In 1450 v.Chr., in het Egypte van farao Thoetmosis III, spreken de geschriften over “ringen van vuur” feller dan de zon en ongeveer vijf meter in doorsnee, die enkele dagen verschenen en uiteindelijk verdwenen in de hemel. De Romeinse schrijver Julius Obsequens schreef in zijn boek over wonderen Liber de prodigiis dat in 91 v.Chr “een rond voorwerp, als een bol of een rond schild zijn weg zocht in de hemel”. In 1255 waren de Japanse generaal Yoritsume en zijn leger getuige van dansende lichten boven Kyoto. Op 14 april 1561 werd in Duitsland een groot aantal objecten gezien boven Nuremberg die verwikkeld leken in een luchtgevecht omschreven als “een beangstigend spektakel”.

Roswell Daily Record
Roswell Daily Record, 8 juli 1947: "RAAF Captures Flying Saucer On Ranch in Roswell Region"

Het belangrijkste UFO-incident vond echter plaats in juli 1947, bij het Amerikaanse plaatsje Roswell, New Mexico. De Amerikaanse luchtmacht verklaarde een neergestorte vliegende schotel te hebben geborgen op een ranch vlakbij Roswell, wat direct werd opgepikt door de landelijke media. De dag erop werd het bericht gerectificeerd en betrof nu een weerballon. Een vrijgegeven FBI memo spreekt echter over mensachtige inzittenden van nog geen meter in lengte, met kleding van een fijne, metaalachtige stof. Het Roswellincident populariseerde het UFO-fenomeen en houdt de gemoederen nog altijd bezig. Apollo-astronaut en zesde man op de maan Edgar Mitchell (1930–2016) groeide op in de omgeving van Roswell en sprak in de latere jaren van zijn leven veel getuigen en oudgedienden van defensie over het incident. Mitchell stierf overtuigd van de oorspronkelijke krantenkop.

Meer weten over UFO's? Zie onze lees- en kijktips!